In mijn tijd waren veel ouder(en)(s) preuts. Nu lijkt de situatie omgedraaid. Juist jonge vrouwen durven het woord ‘vagina’ niet in de mond te nemen en raadplegen daarom ‘Dokter Google’ liever dan de huisarts. Zo bleek een paar jaar terug uit onderzoek van Overian Cancer Action onder 1000 vrouwen tussen de 18 en 24 jaar. Bijna de helft zegt bang te zijn voor intieme onderzoeken. Slechts 17% zou zich bij de huisarts melden met vaginale klachten en ruim de helft zou eerst even googelen of om raad vragen bij haar moeder. Welkom in 2020!

Neem vagina eens in de mond

Maar wat volgens de onderzoekers écht verontrustend is, is het feit dat tweederde het woord ‘vagina’ niet eens hardop durft te zeggen. Ter vergelijking; van de vrouwen boven de 55 heeft slechts 11% moeit met dit woord en 68% zou bij vaginale problemen sowieso meteen een afspraak bij de huisarts maken.

Heb vulvapraat

Het is belangrijk dat vrouwen praten over íeder gezondheidsprobleem en zich comfortabel voelen tijdens een bezoek aan hun arts. De woorden ‘vagina’ en ‘vulva’ hardop zeggen, doet niemand kwaad. Het vermijden van dit woord wel. Het risico ervan is dat zo symptomen van een eventueel (ernstige) aandoening over het hoofd worden gezien.

Vulva Poli

De onderzoekers denken dat dit een van de redenen is waarom meer dan de helft van de jonge seksueel actieve vrouwen onbekend is met vaginitis en bacteriële vaginose, of een terugkerende blaasontsteking na seks. En dat terwijl het veelvoorkomende aandoeningen zijn met serieuze gevolgen, die echter makkelijk te bestrijden zijn. In Nederland zijn sinds een aantal jaren speciale vulva-poli’s, die bijna volledig zijn ‘bemand’ door vrouwen.

Kutcollage

Macramé je snee, bak een brooddeegdot, maak een kutcollage of loom je eigen puni. Zo denken ‘knutseldoos’ Anne-Marie Jung & textielontwerper Marieke Voorsluijs erover. Vrouwen moeten wijzer worden over hun eigen vulva. Zij maakten het boek ‘Kreatief met Kut’, dat inmiddels in de boekhandels ligt voor €5,-. Daarin 101 vagina’s, vulva’s, punani’s, of hoe je je eigen vagina maar wilt noemen. Want die moet uit de taboehoek. Alleen de woorden ‘schaamstreek’ en ‘schaamheuvel’ zetten ons vrouwen al op het verkeerde been. De Belgische seksuologe Goedele Liekens deed jaren terug al eens het voorstel deze ’trotsheuvel’ en ’trotsstreek’ te noemen. Trots zijn in plaats van beschaamd.

Missie

Genoemde auteurs hebben deze missie eveneens. Daarover vertelt Anne-Marie: “Marieke is een vriendin van mij. Zij heeft al veel bizarre breisels achter de rug. Twee jaar geleden maakte zij ‘Yam Porn’, een humoristisch pornohandwerkboek. Daar wilde ze een vervolg op maken. Dat werd dit boekje, want: “Heel veel dames hebben geen idee hoe de vagina of vulva is opgebouwd.” Flamoes, punani, spleet, scheur, poes, kut, vagina. De (bij)namen zijn eindeloos voor de ‘roos der vrouwen’. “De officiële naam is ‘vulva’, doceert Anne-Marie bij Omroep West. “De vagina is daar het binnenste van en wat ook belangrijk is: ze zien er allemaal verschillend uit.”

Vagina Dialogen

Om het onderwerp nog breder op de kaart te zetten, exposeren Marieke & Anne-Marie onder de naam ‘Vagina Bevrijdings Front’ hun eigen 3D-vulva’s. Ze deden dit al in Amsterdam, doen dat nu in Den Haag en over twee weken in Rotterdam. Er zijn mensen die hun ‘knutsels’ kopen. Daarnaast willen ze workshops gaan geven en naar aanleiding van de verhalen die ze daar horen een podcast maken, die nu in ontwikkeling is. Die noemen ze dan uiteraard ‘De Vagina Dialogen’ als antwoord op de succesvolle ‘Vagina Monologen’ van Eve Ensler uit 1996.

YouTube

En omdat de titel ‘Kreatief met kut’ natuurlijk een vette knipoog is naar het programma ‘Kreatief met kurk’ van Arjan Ederveen & Tosca Niterink uit de 80’er jaren, maken de vrouwen ook nog een gelijknamige YouTube-serie.

 

Geef een reactie