Rosanne Verbeek (26) kreeg vorig jaar te maken met zware seksuele intimidatie toen ze een avond uit was in een hoofdstedelijke club met vriendinnen. “Er ging een man met een stijve piemel vanachter tegen me aanstaan. Ik schrok ervan, draaide me om en gaf de man een klap. Maar meer heb ik niet gedaan. Ik wilde de avond niet verpesten en ik voelde me niet veilig genoeg om er in de club direct wat van te zeggen. En eigenlijk besefte ik later pas wat er precies was gebeurd. Toen werd ik heel boos en ik voelde me machteloos. Ik kon er niets meer aan doen.”

Heftig
Aldus vertelt zij deze week in Het Parool, naar aanleiding van het feit dat burgemeester aan dit groeiende probleem. Een aantal dagen na de intimidatie besluit Rosanne alsnog een melding van maken. Ze doet geen aangifte, omdat ze dit ’te heftig’ vindt, maar mailt de club om ze daar op de hoogte te brengen van wat er op hun feesten gebeurt. Ook besluit ze haar afstudeeronderzoek Communicatie & Multimedia design te wijden aan seksuele intimidatie.

Onderzoek
Ze ondervroeg 55 vrouwen via instagram in de leeftijdscategorie 18 t/m 27 jaar. Daarvan gaven er 53 aan weleens slachtoffer te zijn geweest van seksueel geweld. Ook meldde het overgrote deel dat ze niet weten waar ze een melding zouden kunnen doen en/of dat ze dit destijds niet aandurfden.

Afstuderen
Rosanne Verbeek studeerde vorige week met een 8.5 af en wil de app FemAlert, die ze oppert als oplossing in haar onderzoek, gaan doorontwikkelen. Daarmee kunnen vrouwen en meisjes melding maken van incidenten. Die informatie wordt vervolgens anoniem gedeeld met de uitgaansgelegenheid of horecagelegenheid waar het voorval plaatsvond.

Actueel
De HvA zegt te willen helpen met het realiseren van de applicatie. Rosanne krijgt begeleiding van HvA-docent en senior onderzoeker Mirjam Vosmeer van het lectoraat Play & Civic Media. “Rosanne heeft voor een maatschappelijk relevant thema gekozen dat helaas ontzettend actueel is,” aldus Mirjam, die zeker potentie ziet in de doorontwikkeling van de app. “Hopelijk vinden we een bedrijf bereid om de verdere realisatie van een werkend prototype als stage aan te bieden aan een HvA-student bij de opleiding HBO ICT. Die kan zich dan storten op het programmeren van de ‘achterkant’ van de app.”

Sterke vrouwen
Rosanne Verbeek is uiteraard blij met alle aandacht voor het onderwerp, maar heeft nog wel een kanttekening te plaatsen bij de insteek van de gemeente Amsterdam. “Die is erg gericht op kwetsbare vrouwen, alsof vooral zij slachtoffer worden van seksuele intimitatie. Maar het kan iedere vrouw overkomen. Ik zou liever benadrukt zien hoe sterk vrouwen zijn die seksuele intimidatie melden en hulp zoeken.”

Fem
De app kreeg dan de naam Femalert dan ook mee om 2 redenen: “Fem verwijst naar Feminisme. Ik wil vrouwen in de gelegenheid stellen om voor zichzelf op te komen. Maar het verwijst ook naar burgemeester Femke Halsema, omdat ik vind dat zij moet weten wat zich afspeelt in de stad,” aldus Rosanne Verbeek.

Geef een reactie