We leven in een meningenmaatschappij. Dat begint al ’s ochtends wanneer mensen hun (sociale) media openen. Nog nimmer waren er zoveel columnisten en nog nimmer was er de mogelijkheid voor iedereen om zijn (m/v/x) visie de wereld in te slingeren.

Meningen moeten we aan elkaar blijven scherpen. Vind ik. Ook die over bijvoorbeeld transgenderisme en de daarbij vaak gepaard gaande medische ingrepen. Daar ben ik zelf ook weleens kritisch over. Maar wat je nimmer moet doen is dit op de persoon spelen. Zangeres Anouk deed het wel en fikte haar collega BN’er Kelly van der Veer af. Ter meerdere eer en glorie van zichzelf. Dacht ze, hoopte ze….

Kelly had namelijk laten weten dat haar (nog mannelijke) geslachtsdeel was verwijderd. Iets waar zij zei heel gelukkig mee te zijn. Dat triggerde Anouk. Ergo: het jeukte haar. En dus reageerde ze via Threads met een foto van haar laatste WC-bezoekje, met prominent in beeld een grote prop bebloed toiletpapier. Het bijschrift luidde: ‘Je pipi eraf hakken maakt je geen vrouw. Maar dit wel. Ben ik nu gecanceld?’

Hiermee toont Anouk zogenaamd haar vrouwelijke superioriteit aan en tevens haar fertiliteit. Want de rockchick zit inmiddels gevaarlijk dicht bij de kaap van 50 jaar en wil vooral het imago ‘jong, snel en wild’ blijven uitstralen. Maar wat Anouk werkelijk uitstraalt is een geïnternaliseerde mannenopvatting. Met name macho’s reageren namelijk heftig (zo niet agressief) op transvrouwen. Daarbij is het nogmaals heel anders als je je daar in algemene lijnen kritisch over uitlaat dan als je iemands persoonlijke gevoelens bespot. Daar is helemaal niks stoers aan.

De Haagse zangeres misbruikt Neerlands bekendste travestiet (inmiddels met een V in haar paspoort) om haar eigen frustraties te lozen. Anouk was ook degene die, terwijl hij zwaar onder vuur lag, Matthijs van Nieuwkerk koos voor de presentatie van haar jongste album. Daarbij als het ware een dikke middelvinger opstekend naar mensen die leden onder het extreme divagedrag van de DWDD-presentator.

Ja, ik vind sommige lichamelijke ingrepen bij transpersonen weleens ver gaan. Ik ben daardoor regelmatig uitgemaakt voor ‘TERF’. Daar lig ik niet wakker van. Maar daarbij teken ik altijd aan: wie ben ik om te bepalen waar mensen gelukkig van dienen te worden? Ik heb zowel transvrouwen als transmannen als intersekse-personen mogen ontmoeten, die vele malen intelligenter en aimabeler zijn dan wat Anouk met haar zogenaamde ‘achteloze’ ongesteldheidsfoto en pipitekst aantoont.

Zij is een beschadigd mens. Zoveel is duidelijk. Anouk heeft het macho-manbeeld geïnternaliseerd. Zich eigen gemaakt. Omdat ze daar altijd meer handen voor op elkaar kreeg dan als ze haar kwetsbare kant liet zien. Ze koketteert met haar sexy status door opzichtig zes kinderen te baren van drie verschillende vreemdgaande rappers. Of zoiets.

Hallo Anouk Teeuwe: daar heb ik niks van te vinden, maar nu je het zelf zo nodig hebt om collega BN’ers af te zeiken, kun je hem krijgen. Bij dezen dan! Plus wat wetenschappelijke literatuur om je kennis bij te spijkeren.